کد خبر 1781748
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۴۰۴ - ۰۱:۱۷

به گزارش مشرق، مسعود پیرهادی فعال رسانه نوشت:

پسافتنه موقعیتی است که هیجان‌ها تا حدی فروکش می‌کند اما آثارش در ذهن‌ها، روابط و اعتماد عمومی باقی می‌ماند. تجربه نشان داده است که خطر اصلی نه در روزهای التهاب، بلکه در روزهای بعد از آن است؛ زمانی که اگر مراقبت نشود، شکاف‌ها به گسل تبدیل می‌شوند.

پس از هر فتنه، جامعه با طیفی از افراد آسیب‌دیده روبه‌روست؛ کسانی که یا در میدان هیجان‌ها قرار گرفته‌اند، یا به‌واسطه نسبت‌های خانوادگی، شغلی و رسانه‌ای با آن فضا مرتبط شده‌اند. نگاه این افراد الزاما براندازانه نیست؛ اغلب ترکیبی است از بی‌اعتمادی، سرخوردگی، احساس شنیده‌نشدن و گاه ترس از طرد. نادیده‌گرفتن این وضعیت، ساده‌سازی مسئله است و نتیجه‌اش تعمیق و تشدید ریزش‌ها خواهد بود.

اولین مراقبت، پرهیز از تعمیم است. تعمیم خطاهای عده‌ای به یک طیف اجتماعی، بزرگ‌ترین خدمت به دوقطبی‌سازی است. نظام جمهوری اسلامی زمانی توانسته سرمایه اجتماعی خود را حفظ کند که میان «خطا» و «هویت» تفکیک قائل شده و مسیر بازگشت را نبسته است. بستن درها، افراد مردد را به آغوش افراط می‌راند.

دومین نکته، ترمیم روایت است. پس از فتنه‌ها، میدان روایت رها نمی‌شود. اگر روایت رسمی، صادقانه، دقیق و همدلانه نباشد، روایت‌های رقیب جای آن را می‌گیرند. گفتنِ واقعیت، حتی اگر تلخ باشد، بسیار کم‌هزینه‌تر از سکوت یا روایت‌های ناقص است. مردم تاب حقیقت را دارند؛ آنچه اعتماد را می‌سوزاند، احساس پنهان‌کاری است.

سوم، بازسازی پل‌های اجتماعی است. نخبگان فرهنگی، اساتید، روحانیون محلی، فعالان اجتماعی و حتی خانواده‌ها نقش واسط دارند. سپردن همه‌چیز به سازوکارهای سخت، خطاست. جامعه با زبان رابطه ترمیم می‌شود، نه فقط با زبان دستور. گفت‌وگوهای محلی، نشست‌های تخصصی و شنیدن بی‌واسطه اعتراض‌ها، از ملزومات این مرحله است.

چهارم، عدالت بدون هیجان. برخورد با جرم و تخلف باید قاطع اما عادلانه و شفاف باشد. افراط در تساهل، بی‌عدالتی می‌آورد و افراط در سخت‌گیری، کینه می‌سازد. نظام زمانی مقتدر است که عدالتش قابل فهم و قابل دفاع برای افکار عمومی باشد.

پنجم، بازتعریف امید عملی. شعار امید، بدون نشانه‌های عینی در اقتصاد، معیشت، و حکمرانی، کارساز نیست. جبران ریزش‌ها نیازمند اصلاحات ملموس، مبارزه بی‌ملاحظه با فساد و ارتقای کارآمدی است. امید، محصول عملکرد است نه تبلیغ.

در نهایت باید پذیرفت که پسافتنه، زمان صبر فعال است؛ صبری که با تدبیر، گفت‌وگو و اصلاح همراه باشد. جمهوری اسلامی زمانی از این مقاطع عبور موفق داشته که به جای حذف، جذب کرده؛ به جای برچسب، توضیح داده؛ و به جای دوقطبی، بر مشترکات ملی و دینی تکیه کرده است. مراقبت امروز، تضمین امنیت و انسجام فرداست.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 7
  • در انتظار بررسی: 0
  • IR ۰۱:۳۴ - ۱۴۰۴/۱۱/۰۹
    3 0
    خدایی شعور تحلیل و تبیین ندارین وقتی دشمن داره رگباری کلیپ های دروغ به سبک ریلز های اینستاگرام میسازه و مخ ملت و قشر نوجوان و جوان رو میشوره کی دیگه میاد این همه متن بخونه این همه موبایل از داعشی های کف خیابون گرفتید صدتا صدتا باید از توش کلیپ های مستند بدید بیرون واقعا از ماست که بر ماست
  • IR ۰۲:۰۷ - ۱۴۰۴/۱۱/۰۹
    0 0
    بازم مزخرفات دو قطبی
  • یزدان FR ۰۴:۰۲ - ۱۴۰۴/۱۱/۰۹
    0 0
    یک مشت خرعبلات
  • ... IR ۱۲:۳۲ - ۱۴۰۴/۱۱/۰۹
    2 0
    تکلیف پسا فتنه رسیدگی به معیشت مردم مهار تورم ثانیه به ثانیه گرفتن مسئولین خائن و اویختن به دار مثل جاسوسان یا اغتشاش گران اشد مجازات برا سلبریتی های خائن که هربار قسر در میرن کنترل مرزها تا سلاح وموساد وارد نشه اخراج اتباع
  • IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۴/۱۱/۰۹
    56 0
    کدام تکلیف سرمایه داران یاغی خون مردم رو کردن تو شیشه
  • IR ۱۳:۳۲ - ۱۴۰۴/۱۱/۰۹
    3 0
    چرا مثل همه دنیا نرخ سود بانکی یک الی دو درصد نیست تا تورم نشه و ملت دنبال تبدیل پس اندازشان به هر چیز نباشند چرا عده ای منابع مملکت رو غارت میکنند و ایران مال می‌سازند شرکت های دولتی را مالک میشند و دلار ها رو از کشور خارج و برنمیگردوند مگر یمن و لبنان چقدر خرجش که اشرافی گری فاسدان به اسم خرج مقاومت لاپوشانی میشه
  • IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۴/۱۱/۰۹
    6 0
    ترس بیشتر از خيانت کاران داخلی است تا دشمنان خارجی نفوذی ها را جدی بگیرید وبساطشون جمع کنيد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس